КАМА: ВІДКРИТТЯ АРТ-ПРОЄКТУ “УТИЛИТАРНЫЙ ЗАХВАТ” РОМАНА КАМІНСЬКОГО

У червні в галереї Educatorium відбулася виставка випускників КАМА напрямку Contemporary Art. Виставка молодих художників так підійшла по духу галереї, що отримала несподіване продовження у сквері неподалік.

Там один з випускників КАМА, білоруський художник Роман Камінський, створив cвій новий проект «Утилитарный захват» – масштабну інсталяцію з більш ніж 4000 чорних пластикових ящиків.

 

Скріплюючи ящики пластиковими стяжками, Роман створив композицію, побудовану на взаємодії з деревами і оточуючим парканом на Рейтарській, зробивши депресивний простір вмираючого скверу своїм стратегічним ресурсом. Легкість і простота матеріалу дозволила йому зберегти в інсталяції спонтанний підхід, властивий, скоріше, живопису.

 

Чорні геометричні конструкції, одночасно впізнавані (тривіальна тара) і дивовижні в цьому просторі вражають масштабом і кількістю: сперечаються з пейзажем і доповнюють його, нагадують намети, курені або вігвами. Переосмислюючи, зіштовхуючи матеріал і територію, художник досягає дивного ефекту. Банальний двір і звичайна тара набувають характеру цілісного і глибокого художнього висловлювання. Тривіальне і художнє, приватне і публічне, красиве і потворне, унікальне і тиражне: художник запрошує нас порефлексувати над цими категоріями.

Новини