ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО КУРС NEW MEDIA

Цієї осені ми запускаємо новий курс – NEW MEDIA. Мистецтво нових медіа вже давно стало невід’ємною частиною багатьох сфер нашого життя. Його можна зустріти в торгових центрах, виставкових галереях, на рейвах, світлових інсталяціях, при оформленні музичної сцени на концертах, в рекламі, архітектурі, дизайні. 

Макс Роботов, медіа-художник і куратор курсу NEW MEDIA в КАМА, розповів докладніше, як стати медіа-художником і чому навчатимуться його студенти протягом 4 місяців.

Давай почнемо з простого і спробуємо максимально доступно пояснити, що ж таке мистецтво нових медіа?

Мистецтво нових медіа або як його прийнято називати NEW MEDIA ART передбачає створення арт-об’єктів з використанням цифрових технологій. Для цього медіа-художнику не обов’язково володіти техніками ручного друку і станкового живопису. Він працює з комп’ютером, проектором, віртуальною реальністю, звуковим обладнанням, різними програмами і тд.

А в чому відмінність NEW MEDIA від класичного мистецтва?

Справа в тому, що поняття нових медіа зміщується з часом. Наприклад, колись новим медіа можна було назвати роботу з фарбами і полотном, так як до цього люди малювали на стінах і писали ікони. Те ж саме було і з фотографією чи літографією. Тому зараз NEW MEDIA – це робота з сучасними технологіями, робота з новими платформами, форматами, пошуком нових підходів.

Крім того, NEW MEDIA можна порівняти з класикою. Адже перед тим, як почати працювати, потрібні знання. Потрібно навчитися працювати з інструментами, думати ними, рефлексувати. З новими медіа все аналогічно – поки ти не вивчиш їх, не зрозумієш, як працює техніка і програми, складно буде зробити щось видатне. Щоб щось придумати потрібно мислити мовою інструменту, з яким працюєш. Мало просто включити проектор і вважати себе медіа-художником.

З чим конкретно працює художник NEW MEDIA?

Інструментарій величезний. Художники нових медіа можуть працювати з комп’ютерами, проекціями і проекторами, LED-екранами, WEB-ом, нейронними мережами, VR, AR, 3D-принтерами, лазерами і т.д. Можна використовувати у своїх роботах піксель маппінг, кінетику, генеративний підхід у створенні відео- і аудіо-контенту. В цілому, будь-яку сучасну технологію можна застосовувати при створенні робіт в рамках нових медіа.

А що можеш розповісти про особливості NEW MEDIA?

Про нові медіа потрібно знати одне – вони дуже велика технічна залежність. Це одночасно і плюс, і мінус. Плюс – ви можете не вміти малювати, але розуміючись на техніці і маючи художнє бачення, смак, критичне мислення, ви зможете використовувати нові технології, щоб стати медіа-художником. Мінус – у вас може бути першокласне бачення, розуміння проблематики сучасного світу, але не володіючи технікою на гідному рівні, роботи будуть дуже примітивними в технічному плані і не викликати належних емоцій у відвідувачів виставок.

Ми ж хочемо прибрати розрив у знаннях. Наприклад, є технарі, які круто розуміються на технологіях, але нічого не розуміють у мистецтві. Через це їхні роботи будуть дуже якісні з технічної частини, але абсолютно порожніми, без внутрішнього конфлікту і рефлексії. Також є художники з класними ідеями, але без розуміння, як працюють нові технології, їхні роботи будуть слабкі з технічної точки зору. Курс покликаний об’єднати дві ці речі, щоб прибрати розрив між технічною і художньою частинами.

Що конкретно буде відбуватися під час навчання?

Зараз в Україні мало художників, що працюють з NEW MEDIA. В першу чергу, це пов’язано з відсутністю розуміння інструментів. Ми хочемо популяризувати цей напрямок, щоб в подальшому художники могли кооперуватися між собою для створення нових проєктів.

Студенти працюватимуть зі спеціалізованими програмами, вивчатимуть техніку, займатимуться записом звуку та його обробкою, будуть працювати з фото і відео (знімати, монтувати, обробляти), вивчать віртуальну і доповнену реальність.

Ми хочемо закінчити курс івентом. Це буде не виставка і не концерт – швидше, синтез. Люди можуть прийти на курс зі своїми ідеями і ми допоможемо їх реалізувати. А хтось може прийти без ідеї, але хотіти створити щось нове – ця людина теж може вчитися на курсі NEW MEDIA, а після – представити свій проєкт, який придумає в рамках курсу.

Де, крім реалізації творчого потенціалу, можна буде використовувати отримані знання?

Наприклад, у оформленні шоу для концертів музичних груп за допомогою світла, лазерів, проекцій і кінетики. Також в генеративному середовищі можна буде створювати весь дизайн: афіші, банери, робити унікальні відео для промо, редагувати відеоряд в реальному часі. Застосовувати знання можна у створенні рекламних відео, використовуючи кінетику для створення ефектів у роликах.

Якщо говорити про Україну і наші роботи, то фонтан на Майдані – частина NEW MEDIA, так як його робота була запрограмована. Також мистецтво нових медіа використовується в зовнішній рекламі, у відео-оформленні та дизайні торгових центрів, коли колір і форми на LED-панелях змінюються залежно від того, скільки в приміщенні відвідувачів і як вони пересуваються. Також можна створювати унікальні світлові роботи в клубах для техно-вечірок, для фестивалів, використовувати навички для оформлення приміщень і презентацій нових автомобілів.

Студенти нового курсу почнуть займатися вже в листопаді, а зареєструватися на курс можна на нашому сайті

Новини