#KAMA ALUMNI: Катя Кульбачко, креативна копірайтерка

Катя Кульбачко (25 років) – випускниця курсу Creative Copywriting

Якщо зазвичай студенти спершу йдуть на курс, щоб знайти роботу, то у Каті все навпаки. Навчатися в КАМА вона прийшла вже з переліком компаній, у яких працювала. Це, зокрема, The Village Україна, WINETIME, “Лавка традицій” від Silpo та ще декілька агенцій і брендів. 

Катя розповіла, чому вирішила піти навчатися, хоч вже й мала релевантний досвід, поділилася своїм улюбленим кейсом – сайтом-експлейнером про Азовсталь, а ще дала 10 рекомендацій про те, як та де копірайтеру верстати портфоліо.

Який в тебе бекграунд?

У 16 років я офіційним способом втекла від батьків – вступила в універ і переїхала в Київ. Мої критерії вступу базувалися на тому, щоб я точно вступила на бюджет, тому що контракт я на той момент оплатити не могла. Так, почала навчатися у КНУКіМ на спеціальності “Книгознавство”. 

16-річна Катя була впевнена, що мова йде саме про літературознавство. Думала, будемо там багато читати, писати та аналізувати, а по факту нас вчили на бібліотекарів. Тому після 2-х місяців занять почала активно шукати роботу. 

Спершу влаштувалася в біржу копірайтингу, де писала нецікаві тексти про риболовлю та будівництво, з оплатою за тисячу знаків. Далі подалася в SMM. Вела соцмережі ТРЦ Lavina Mall, якраз коли з’явився перший H&M. Потім була кльова дворічна співпраця з Atlas Weekend. У періоди фестивалю ми просто 24/7 були всередині цієї всієї тусовки. 

Однак, як би драйвово це не було, та квитками на івенти досвід не поповнити. Тож вирішила спробувати себе в копірайтингу і медіа. Спершу писала для The Village Україна у промо-відділ – огляди ресторанів і різні новинки. Тобто, це були не авторські колонки, а ті, що позначалися позначкою “промо”. Потім була копірайтеркою в освітній платформі для підприємців СУПЕРЛЮДИ. 

Далі мене занесло в гастрономію. Була копірайтеркою у WINETIME, SMM-фрілансеркою в “Лавці традицій” від Silpo, знову копірайтеркою, тільки вже у WINEWINE. Останній хочу виокремити, бо це був кльовий досвід. 

Для цього магазину ми розробляли креативний підхід. Їхня основна перевага була в оптовій ціні – якщо ти купуєш від 6 пляшок, то отримуєш 30% знижки на кожну. І я тоді розробила їм слоган “Один раз купив, шість разів п’ю”, який справді добре працював. Так я, власне, і зрозуміла, що таке креатив. 

Згодом пішла працювати в рекламну агенцію і паралельно – вчитися в КАМА. 

Чому вирішила йти на курс, якщо вже мала досить великий досвід роботи в копірайтингу?

Думала, що ось я навчуся бути ще більш креативною і піду працювати в круту агенцію з високою зарплатнею. Та потім я вивчила ринок і зрозуміла, що між роботою, від якої я йшла, і та, до якої намагаюся прийти, жодної фінансової кореляції немає, однак є кореляція впливу і рівня крутості чи задоволення, яке ти можеш отримувати від завдань. 

Зараз я прагну мати ще більше цікавих, нестандартних проєктів, але також – потроху виходити за межі діджиталу. Хочеться робити щось, до чого можна доторкнутися, щось не лише у форматі онлайн. 

Як на тебе вплинуло навчання?

Головне, що мені дала КАМА – це те, що я познайомилась з ринком. Зрозуміла, які агенції мені подобаються і з якими хотіла б співпрацювати. Також я навчилася переконувати інших у своїх ідеях. А ще – чути команду і критику, але використовувати всі ці коментарі на користь свого проєкту, а не як образу на власний рахунок. 

Розкажи про свій найцікавіший кейс. 

Я співпрацювала з YARCHE Agency, з якими ми зробили великий сайт-експлейнер про Азовсталь. Місяць у мене пішов на ресьорч, адже історія починається ще з самого заснування Маріуполя і завершується його новітньою історією. І місяць на написання. 

Це величезний лонгрід, поділений на дві частини: “Азовсталь: історія миру” і “Азовсталь: історія війни”. Він інтерактивний – має різні візуальні доповнення, а ще з ним можна взаємодіяти. 

Пишаюсь, що була причетною до його створення. Тим паче, що я сама родом із Маріуполя.

Як оформлювати та де копірайтерам верстати резюме? Дай декілька порад для початківців. 

1. Вам потрібно не резюме, а портфоліо. Так, ви можете скласти pdf-документ з датою народження та переліком попередніх компаній, але це вас не «продасть». Вас «продають» ваші кейси.

2. Портфоліо має бути онлайн. Не в пошті вкладеним файлом, не лінком на гугл-диск, а сайтом. Його легко створити на readymag.

3. Коли додаєте кейс до портфоліо — самого віжуалу чи відео недостатньо. Додайте опис ідеї, розпишіть, як ви її реалізували, що це принесло бренду.

4. Лайфхак: якщо ви таки робите портфоліо на readymag, не намагайтеся створити адаптивну мобільну версію. Просто вимкніть її. Навіть зі смартфона можна відкрити сторінку десктоп-версії, а от верстати тексти та фото/відео під мобільний — тут вже вам знадобиться друг-дизайнер.

5. Вказуйте вашу роль у проєкті: вигадали ідею, зробили озвучку, продюсували ілюстрацію.

6. Не всі кейси варто додавати в портфоліо. Напишіть в резюме, де та коли ви працювали, а для портфоліо залиште вибірку з найкращого.

7. Якщо ви даєте посилання на свої соцмережі, впевніться, що потенційний роботодавець побачить у вас людину, з якою можна працювати, if you know what I mean. Якщо ваші соцмережі можуть якимось чином збентежити майбутніх колег, то краще додавати пошту чи контакт в Telegram.

8. Все ж таки про резюме. Важливо розуміти, з ким ви спілкуєтеся: HR-менеджерам як раз потрібен перелік ваших минулих місць роботи, а креативним директорам — перелік ваших кейсів. Створить у readymag вкладку з коротким описом свого досвіду, продублюйте її в pdf.

9. Якщо ви вказуєте освіту чи курси в резюме, напишіть, що саме ви вивчали. Тобто не «КАМА 2022», а «Курс із креативного копірайтингу».

10. Прикрашати — можна, а брехати — ні. Якщо ви брали участь у розробці проєкту, не пишіть «це моя ідея», якщо це не так. Напишіть: «ми з командою вигадали, розробили» тощо.

Бонус: портфоліо Каті – як один із можливих варіантів презентації своїх проєктів копірайтеру. 

Новини