Тренди презентацій 2023: насичені кольори, анімація, мінімалізм

– Використання нових технологій для підсилення та кращої візуалізації ідей
– Підбірка доречних кольорів для привертання уваги глядачів
– Акцент на сенс, а не на дизайн

Про це тренди у презентаціях 2023, якими з нами поділився засновник SHEVCHUK BÜRO Андрій Шевчук.

«Спершу намагалися дивувати дизайном, та зараз, у воєнний час, він точно на другому плані» – каже Андрій. Тому цінність їх в тому, що вони не про «швидку моду», а й про пристосування до нового часу, в якому ми живемо.

Спершу – щодо формату та програм. Де верстати презентації та у якому форматі їх подавати у 2023?

Це найбільша суперечка щодо презентацій. Приблизно, як питати – у вас андроїд чи айфон? Розповім про найбільш популярні, їхні переваги та недоліки.

PowerPoint

Переваги:
– Найбільш розповсюджена програма в світі, адже багато хто знайомий з нею ще і школи
– Більшість компаній включають її в свою екосистему роботи
– Має великий функціонал
Недоліки:
– Складна для роботи. Щоб її освоїти потрібні окремі курси та десятки годин практики
– UI/UX не змінювався з 90-х років, тому більшість функцій розташовані нелогічно
– Інша логіка роботи, на відміну від Adobe, тому важко одразу перелаштуватися
– Погані аболютно всі шаблони. Вони не відповідають сучасним трендам. Думаю, це одна з основних проблем, чому цю програму так не люблять
– Часті баги при відкритті нових версій презентацій без оновлення програми – може злетіти частина контенту.
– Це єдина програма зі списку, в якій за 30 років не зробили можливість налаштовувати розміри слайду в пікселях в самій програмі. Відповідно потрібно придумовувати велосипед, щоб встановити, наприклад, нестандартний розмір слайду
– Часто трапляються проблеми з відтворенням відео

Keynote

Переваги:
– Проста для роботи – достатньо 1-2 години, щоб розібратися з функціоналом
– Трендові шаблони від Apple
– Програма безкоштовна і має достатній функціонал для 99% презентацій. Ми в бюро, наприклад, зробили в ній близько 700 презентацій
– Потужний та простий функціонал з анімаціями
– Постійні безкоштовні оновлення, які додають необхідні функціії. З останнього – це досить непоганий експорт готових файлів в pptx-формат, який вони кожного року покращують
– Можливість дивитися презентації з будь-якого девайсу екосистеми Apple
– Зручний командний функціонал. Можна працювати командою над презентацією, якщо її завантажити у iCloud.
Недоліки:
– Працює тільки на MacBook, отже не відкривається на Windows. Для цього отрібно зробити експорт в pdf чи pptx
– Обмежена функціональність, у порівнянні з Figma

Google Slides

Переваги:
– Програма безкоштовна та проста для роботи в команді
– Відкривається на всіх комп’ютерах через Google Диск
– Гарний експорт готового матеріалу в pptx
– Більшість ринку її використовує саме через те, що для роботи не потрібно встанолювати будь-які програми.
Недоліки:
– Досить обмежений функціонал, у порівнянні зі всіма програмами у цій підбірці

Canva

Переваги:
– Є непогана безкоштовна версія, а також можна придбати підписку на преміум
– Багато хороших готових шаблонів
– Можна працювати з відео та простою графікою.
Недоліки:
– Обмежений фунціонал
– Працює лише у режимі онлайн
– Досить своєрідний функціонал у розділі «Вирівнювання та роботи з фігурами»

Figma

Переваги:
– Має безкоштовну та преміум-версію
– Найбільш функціональна зі всіх програм для створення презентацій
– Велика кількість плагінів для полегшення чи автоматизації роботи
Недоліки:
– Складна для початку роботи. Щоб її освоїти потрібні курси та десятки годин досвіду
– Платні версії для роботи в команді

Підсумовуючи, можу сказати, що більшість агенств в роботі використовує саме Keynote – через його простоту. Якщо презентації складні, з великою кількістю графічних елементів, то з цим може добре впоратися Figma, як найбільш універсальна та потужна. Вона може замінювати і Illustrator, і Photoshop. 

Варто також враховувати, що дизайн сам собою зараз не продає, особливо, якщо мова йде про презентації комерційні чи для захисту ідей. Він часто підтверджує ціну послуги (дорогий продукт повинен дорого виглядяти). Однак акцент краще робити саме на наповненні, структурі та спрощенні.

«Моя порада завжди звучить так – продовжуйте робити в тій програмі, в якій ви робили їх раніше. Я колись рахував, яку кількість функцій використовує звичайна людина, створюючи презентацію. Їх вийшло 10. Всі вони є в тих програмах, про які сказав вище»

Монохром, веселка чи щось середнє? Які обирати кольори для презентацій та як їх поєднувати?

Якщо ви не дизайнер, то раджу використовувати не більше 2-х кольорів (білий та чорний не рахуються). Ці кольори повинні нести зрозумілу фунцію – виділяти, робити настрій, полегшувати сприйняття. 

Не бійтеся роботи презентації насиченими та контрастними. Це зараз популярно. А ще такі презентації завжди привертають більше уваги глядачів.

Готові трендові палітри можна підбирати в Coolors. Цей ресурс має хорошу функцію Create a Palette. Він підказує, який колір тексту буде більш контрастним і водночас доречним. 

Якщо не знаєте, який колір обрати, рекомендую подивитися приклади на Behance у вашій ніші. На цій платформі зазвичай можна знайти непоганий підбір найбільш популярних кольорів.


Що по технологіях і нових інструментах?

Загалом більшість трендів презентацій ідуть з вебдизайну. Щоб бути в темі, слідкуйте за Awwwards  –  це сайт конкурсу, на якому вебдизайнери з усього світу презентують свої проєкти у сфері дизайну та розробки сайтів.

Ось два функціональні тренди:
1. Збільшення кількості анімацій, які допомагають розкривати контент
2. Перехід у формат  вертикальних презентацій для розсилки на мобільні пристрої 


Чи є місце текстовим поясненням у сучасних презентаціях, коли ледь не все можна зобразити візуально і доповнити голосом? 

Це дуже сильно залежить від того, як саме використовується презентація. Формат «візуал і доповнення голосом» працює у випадку, якщо це публічний захист чи презентація на конференції.

Мінус таких презентацій – вони не працюють самостійно, без вас. Якщо надсилати комусь – вони не зрозуміють про що йшла мова. Для таких презентацій ми в бюро робимо «слайди для фотографування». У них подаємо головні ідеї прези, перелік чи інструкцію. Це найголовніші слайди. 

Якщо презентація для відправки на пошту чи в телеграм, то варто робити так, щоб вона сама себе пояснювала. У цьому випадку важлива робота над структурою, логікою і хуками на початку. Якщо ви не зацікавили з перших 2-3 слайдів, є шанс, що людина просто закриє її.

Ще є формат зум-презентацій. Я б сказав, що це версія з двох попередніх форматів. Ідеально, щоб вона все ще працювала без вас, але і перенасичувати текстом її непотрібно, бо люди перестають слухати спікера і читають слайди.

«Точно не в тренді перенасичені презентації. Ринок зростає і люди звикли до простої подачі. Надалі ця тенденція буде лише підсилюватися»

Зараз шрифт став одним із ключових елементів дизайну. Як обирати та які його функції у сучасних презентаціях?

Типографічний дизайн ввірався на український ринок ще з 2017 року. Шрифт завжди показує емоцію – серйозність, дитячість, технологічність та інші. Тому коли обираєте серед тисячі різних варіантів думайте про це. Адже дуже недоречно виглядають IT-презентації, які зроблені шрифтом для фешн-індустрій. 

Все більше з’являється крутих українських шрифтів: Lutsk Font ідеально підходить для акцентних заголовків, Mariupol Regular – для великих текстів, тому що він без зарубок, досить універсальним є шрифт Vinnytsia Typefamily, Ermilov Font – офіційний шрифт Ukraine NOW. Більше українських шрифтів, з короткими поясненнями, як їх доречно використовувати, є у моїй підбірці.

Коли ви працюєте з типографічним дизайном, то важливе значення має верстка та композиція. Є базові правила, які ми використовуємо в бюро кожного дня. Ви можете проглянути її в моїх рекомендаціях.


Підсумуємо

1. Акцент на мінімалізм, інфографічність та типографіку.
2. Вертикальні презентації для телеграму чи телефону.
3. Розуміння того, що зараз більше роблять акцент на смисл, а не на дизайн. Спершу намагалися дивувати дизайном, та зараз у воєнний час він точно на другому плані.
4. Презентації-конструктори. Ми в бюро розробляємо комерційні пропозиції чи презентації фондів, де клієнт самостійно може в залежності від ситуації доповнювати чи змінювати наповнення (прибирати непотрібні кейси та послуги).

Новини