Як побудований курс
Graphic Design Basiс?

Спілкуємося з кураторкою програми про старт у професію,
інструменти роботи та перше портфоліо

Курс Graphic Design Basic був розроблений спеціально для тих студентів, хто тільки починає вчитися дизайну. 

Ми поспілкувалися з кураторкою програми Дар’єю Стеценко про те, що потрібно для старту у професію, про інструменти, які студенти опанують під час занять, та про практичні завдання і створення першого портфоліо.

Власний шлях у професію

Мій шлях у професію розпочався з художньої школи. Там відбулося перше знайомство з малюнком, живописом та історією мистецтв. Після художки вчилась у Харківський академії дизайну і мистецтв на графічному дизайні, дізналася, що таке композиція, формоутворення, типографія, проєктування, історія графічного дизайну.

Тоді я остаточно переконалась, що графічний дизайн – це моє і я хочу в цьому розвиватися. Після навчання почала працювати і відповідно більше практикуватися. Наразі працюю як незалежний дизайнер і здебільшого займаюсь розробкою айдентики та дизайном видань.

Що важливо для старту у професію?

Якщо у вас немає бекграунду, типу фахової освіти, то я би радила разом зі стартом у професію одразу глибше занурюватися й у теорію. Дизайнеру варто знати історію мистецтв та історію дизайну, щоб орієнтуватися у чисельних епохах, напрямах та стилях. 

Із літератури на цю тему раджу «Графічні стилі. Від вікторіанців до хіпстерів» Стівена Геллера та Сеймура Кваста. Для вивчення теоретичних основ дизайну (які насправді практичні) — «Мистецтво кольору» та «Наука дизайну та форми» Йоганнеса Іттена. 

Також важливо тренувати надивленість. Вона формує відчуття стилю та дозволяє відрізняти хороші візуальні рішення від поганих. 

Мій список з 31-го ресурсу для розвитку смаку. 

Які є базові інструменти роботи для графічного дизайнера? Які з них студенти вивчатимуть на курсі?

Для повноцінної роботи графічний дизайнер має знати Photoshop, Illustrator та Indesign. Photoshop здебільшого використовується для редагування та фотомонтажу. Illustrator — для беспосередньо дизайну: створення логотипів, графіки, для роботи зі шрифтами та дизайн-макетами. Ці два редактора ми будемо вивчати на курсі. 

Indesign використовується для верстки багатосторінкових видань. Студенти курсу Design Basic його не вивчають, бо це вже більш професійний рівень. 

У другій частині курсу ми також познайомимось з редактором Figma, в якому розробляють дизайн інтерфейсів, застосунків та сайтів. 

У всіх цих редакторах ми будемо працювати на комп’ютері. Звісно, є мобільні версії Photoshop та Illustrator для телефонів та планшетів, але вони менш функціональні у порівнянні з десктопною версією. Тож наявність комп‘ютера є обов‘язковою для повноцінного навчання.

Як побудована програма курсу?

Курс Design Basic створений для вивчення інструментарію, а саме редакторів Photoshop, Illustrator та Figma. Курс підійде як тим, хто тільки починає свій шлях у дизайні і хоче оволодіти інструментами, так і тим, хто вже має певні теоретичні знання і хоче покращити свої навички роботи в редакторах.

Програма навчання побудована з фокусом на практику: на кожному занятті ми разом вивчаємо нові інструменти та функції, а вдома студенти виконують аналогічне завдання вже самостійно. Потім ми разом розбираємо домашні завдання. Це цікавий процес: студенти бачать рішення один одного, можуть порівнювати свої роботи, дізнаватися щось нове.

Постери, які створили студентки Марія Бадовська, Катя Баранік та Анна Мегей, працюючи над одним із завдань:

Вивчаючи Photoshop, ми дізнаємось, що таке правильне “неруйнівне” редагування, коригувальні шари, канали, маски, смарт-об’єкти та смарт-фільтри. Навчимося прибирати дефекти з фотографій, коригувати тон та колір зображення, правильно вирізати обʼєкти з фону, навіть такі складні, як волосся або хутро. Зробимо колаж з фотографій, візуалізуємо друк на папері та на тканині. А ще зробимо просту покадрову GIF-анімацію.

За допомогою Illustrator дізнаємося, чим векторна графіка відрізняється від растрової та для чого вона потрібна, що таке криві, як ними керувати та як створити виразний знак з одних тільки кругів. Будемо малювати векторні ілюстрації різними інструментами, створювати знаки з геометричних примітивів, працювати зі шрифтами та робити плакат, дізнаємося, що таке модульна сітка та як побудувати її в ілюстраторі.

Окрім вивчення інструментарію, ми познайомимося також з основами теорії кольору, типографією та додрукарською підготовкою, і відразу на практиці подивимось, як працювати з цими знаннями у редакторах. 

Чи будуть студенти під кінець курсу створювати портфоліо з власними роботами?

Всі завдання на курсі – практичні, тому результат можна показувати в портфоліо. Це стосується як творчих завдань, наприклад зробити колаж, постер або намалювати ілюстрацію певним інструментом, так і технічних, як-от зробити ретуш зображення або акуратно вирізати складний об‘єкт з фону. Портфоліо — це розповідь нашому потенційному замовнику, чим ми можемо бути корисними. І якщо ми вже опанували певні інструменти, то можемо показувати ці навички у портфоліо.

Новини