СТАРШИЙ СТРАТЕГ DROGA5 В КАМА

В середині літа у студентів весняного набору 2016 року і всіх випускників напряму “Advertising & Marketing” була можливість наживо послухати старшого стратега з Droga5 – Неда Зонненшайна.

Під час своєї лекції в КАМА Нед розповів про свій бекграунд та проєкти, про досвід роботи в BBDO й Ogilvy і, звичайно, про те, як він потрапив в Droga5 – одне з найвідоміших і крутих агентств у світі.

Ми не могли просто так відпустити Неда і провели з ним бліц-інтерв’ю.

До навчання в Miami Ad School де ти був і чим займався?

Я бул стажером у стратегічному відділі агенції Richards Group. А до цього я працював у музичній індустрії в Лос-Анджелесі, Чикаго і Берліні. 

Як тобі допомогло навчання в Miami Ad School?

Я вважаю, що студенти курсу “Planning Bootcamp” забирають з собою три ключові речі:

  1. Тверде розуміння, що таке стратегія в комунікаціях.
  2. Розуміння своїх сил в професії і відчуття “грунту під ногами” в рамках всього, що стосується стратегії.
  3. Портфоліо з навчальних проєктів, яке в результаті допомагає тобі знайти роботу.

До Droga5 ти працював в Ogilvy і BBDO. Чим принципово відрізняється робота в мережевих монстрів та незалежного агентства?

Не думаю, що вона насправді відрізняється, зараз спробую пояснити.

Якщо ти як стратег робиш свою роботу правильно і належним чином, ти завжди пов’язаний з тим, що перекладаєш бізнес-проблеми і завдання своїх клієнтів в площину рекламних комунікацій. І кожен раз це окремий і серйозний виклик для тебе як стратега. Тобі завжди необхідно мати гостре розуміння культурного середовища і споживача, в якій би категорії ти зараз не працював. І тобі завжди потрібно бути здатним налагодити взаєморозуміння з креативною командою, щоб запалити їх і направити на роботу в правильному напрямку. І, звичайно, ти завжди повинен бути здатний побудувати довірливі відносини з клієнтом.

Як побудована робота вашого агентства? Яку роль виконуєш і за які бренди відповідаєш саме ти?

У Droga5 немає одного “встановленого” робочого процесу, якому все слідують. У нас є певний набір інструментів, які ми дістаємо за потребою. Але у нас немає скрижалей, на яких написано, як потрібно робити свою роботу.

Що стосується мене, то я відповідаю за всі стратегічні розробки (я працюю і з креативними командами і на етапі брифінгів з клієнтом) і граю дуже активну роль в розробці креативних ідей для розвитку бізнесів у сфері роздрібної торгівлі. Також в сферу моєї компетенції входить ряд речей, пов’язаних з тестуванням і дослідженнями.

Розкажи, яке місце займає стратегічна робота в Droga5? Як вона впливає на креатив?

Фундаментальне. Якщо ви поглянете на формулювання нашої місії як компанії, то побачите, що там сказано, ми “відомі стратегією”, що означає, що все, що ми робимо, бере своє коріння суто в стратегії і це, звісно, також стосується самої креативної розробки ідей. Стратегія залучена з самого початку будь-якого проєкту і проходить через всі його стадії до самого кінця.

А який у вас формат презентації ідей? Скільки слайдів займає стратегія в презентації?

У нас немає одного ідеального рішення в тому, що стосується презентації клієнту, – кожен раз вона варіюється і базується на суті самого клієнта. Кожен раз по-різному і це окремий виклик.

В Україні у кожної агенції своє визначення инсайту, а яке воно в Droga5?

На даний момент у нас немає “офіційного” визначення і опису поняття інсайту. Може, це тому, що всі його розуміють без слів і воно у нас в крові.

Будучи тепер співробітником відомого і топового незалежного агентства, як ти продовжуєш розвиватися далі і рости в професійному плані?

Я не припиняю ставити себе в некомфортні для себе умови, виходити за межі вже звичної робочої рутини і відомих “обкатаних” завдань. Я люблю братися за ті завдання, які вимагають професійного виклику й постійно намагаюся бути оточеним людьми розумнішими за мене. Я намагаюся хапатися за будь-яку можливість проявити себе, навіть якщо спочатку вона здається маленькою або нудною.

Що відрізняє досвідченого стратега від початківця?

По суті – тільки досвід і нічого крім досвіду. У нашій професії дуже багато речей, які ти можеш зрозуміти, тільки пройшовши через них особисто і через деякий час. Ніякі університети, книги або актуальні профільні блоги не зможуть тебе зробити більш досвідченим. Тільки важка робота і час.

Яку найкориснішу пораду ти сам отримав свого часу?

Завжди спочатку напиши свою презентацію в “вордівському” файлі, а потім вже сідай складати слайди для неї.

Що б ти порадив студентам, які навчаються на стратегів?

Коли справа дійде до пошуку роботи, завжди потрібно пам’ятати, що люди, які тебе наймають, роблять це не за те, що ти знаєш (бо насправді на даному етапі ти нічого ще не знаєш). Вони беруть тебе на роботу за те, що ти розумний, амбіційний і, крім всього цього, ще й цікава людина.

Новини