Айдентика бренду покроково

Від бренд-дизайнерки Шури Герасименко

Важко уявити сучасний успішний бренд без айдентики: фірмових логотипу, шрифтів, кольорів та зображень. Це основа кожного бренду, яка формує його ідентичність та вирізняє серед інших.

Як створити айдентику? Спершу необхідно дослідити, який характер бренду, на основні отриманих результатів продумати графічні елементи і описати їх у брендбуці або гайдлайні.

Це якщо одним реченням. Більше про кожен з цих етапів нам розповіла кураторка дистанційного курсу Brand Identity Шура Герасименко.

 

Що таке айдентика бренду?

Якщо ви будете розглядати натовп, то стовідсотково затримаєте свій погляд на окремих людях. Вони вас зацікавлять або поведінкою, або зовнішністю. Сьогодні бренди порівнюють з людьми: кожен має свою особистість і характер. Це диктує, як бренд себе поводить та виглядає. 

Отже, бренд-айдентика – це риси, притаманні бренду, які виділяють його з натовпу та формують індивідуальність. 

Роботу над створенням айдентики можна поділити на три основні етапи. Далі я розповім про кожен з них.

Перший етап – пошук характеру

Перш ніж почати створювати графічну частину бренду, необхідно провести три дослідження:

1) Продукту, який пропонує бренд;

2) Ринку, на якому він існуватиме;

3) Поведінки людей, які ним користуватимуться.

Це допоможе нам виділити найяскравіші риси, за допомогою яких бренд може комунікувати. Цей етап завжди є першим та займає приблизно 20% усієї роботи. 

Розуміння характеру формує велику ідею бренду, яка згодом буде транслюватися на всіх носіях за допомогою візуальної мови. Щоб візуалізувати майбутній бренд на цьому етапі потрібно створити мудборд.

Як зрозуміти, чи вам вдалося знайти характер бренду? Ви можете описати його одним лаконічним реченням.

Другий етап – пошук форми

Можете описати характер бренду одним лаконічним реченням? Саме час приступати до графічної частини – пошуку форми. З цього моменту починається експеримент. 

Ми створюємо вигляд бренду за допомогою логотипу, шрифтів, кольорів, зображень та композицій. Кожна складова має свій характер. Уявіть, якби кольорова палітра бренду МакДональдс була синьо-чорною. Це зовсім не асоціюється з радістю та насолодою, на відміну від червоного та жовтого кольорів. Те саме стосується шрифтів. Вони бувають добрими та дитячими або елегантними та агресивними. Наша задача обрати той, що найкраще відображатиме конкретний бренд. Таку роботу потрібно зробити з кожним елементом.

Також варто одразу обговорити з клієнтом носії, на яких буде розміщуватися стиль. Це допомагає створювати графічні елементи, бо між ними існують певні співзалежності. 

Загалом, бренд може існувати в диджитал-просторі (оформлення соцмереж, контекстна реклама), а також у друкованому форматі (наружна реклама, мерч). 

Третій етап – правила користування стилем

Коли всі графічні елементи готові та добре поєднуються один з одним, час описати правила користування стилем. Це називається брендбук або гайдлайн. 

Обидва документи складаються з описання логотипу, стилеутворюючих компонентів, носіїв стилю. Вони пояснюють, як правильно використовувати елементи бренду і що з ними робити заборонено. Відмінність полягає лиш у тому, що брендбук, окрім правил користування стилем, ще описує філософію бренду.

Ці правила можна формувати в Adobe Illustrator, Figma та навіть на сайтах-конструкторах. Я віддаю перевагу Figma, бо там швидше вносити та зберігати зміни, зручніше додавати посилання на вихідні файли. Загалом, Figma найзручніший інструмент для верстки документів великого обсягу.

Завершальний етап розробки бренд-айдентики – підготовка усіх вихідних файлів для подальшого використання.

Отже,

Айдентика бренду складається із трьох основних етапів:

Пошук характеру

  • рісьорч ринку
  • ідея бренда
  • мудборд 

Пошук форми

  • логотип
  • стилеутворюючі елементи
  • носії стилю

Технічна документація

  • гайдлайн або брендбук
  • вихідні файли

Новини