Мистецтво навчання Contemporary Art

Напрямок Contemporary Art КАМА запустила в 2015 році. За цей час понад 250 талановитих студентів стали випускниками курсів Artist та Art Management. Серед них багато відомих сьогодні художників і артменеджерів, таких як Богдан Бунчак, Олександра Кадзевич, Рома Камінський та Катя Лисовенко. Кожен з них має у своєму портфоліо персональні виставки, та ми впевнені, що це тільки початок.

А ще цього року нашим студентам довірили простір в знаковій історичній будівлі «Український дім». Виставка мистецьких робіт, створених в рамках фінального проекту студентів програм Artist та Art Management, отримала назву ECHO, і  на її відкриття прийшло близько тисячі людей.

Протягом 6 років кураторами курсів Artist та Art Management була, як жартома їх називали в Академії, «свята трійця»: Ольга Балашова, Лізавета Герман і Марія Ланько. Наразі Лізавета і Марія активно займаються питаннями Національного павільйону України у рамках Венеціанської бієнале, а Ольга Балашова є головою правління громадської організації «Музей сучасного мистецтва». Вони залишаться лекторами курсів і цього сезону, а ось новими кураторами напрямку стали Ксенія Малих і Валерія Шиллер.

Ксенія — мистецтвознавиця, співзасновниця кураторського об’єднання ОК Projects, керівниця дослідницького департаменту PinchukArtCentre і менеджерка українського павільйону на 58-й Венеціанській бієнале сучасного мистецтва.

Валерія — мистецтвознавиця, головна редакторка онлайн ресурсу про сучасне мистецтво Artslooker.

Ксенія і Валерія розповідають про особливості навчання та цікаві зміни в програмі курсів Artist та Art Management #KAMA17.

Що дає навчання в сфері мистецтва в КАМА?

Ксенія: Курси для арт-менеджерів та художників в КАМА для тих, хто хоче оновити свою освіту або розпочати вчитися — у тих, хто практикує культурну діяльність. Отримати теоретичні знання та практичні навички, які на часі. Всі викладачки та викладачі курсів активні в полі сучасного мистецтва і це дуже важливо, адже ці курси для тих, хто хоче створювати власний культурний продукт в сучасній реальності.

Валерія: КАМА — це середа, сприятлива для власного професійного росту за умови, що студент цього бажає.

Як ви змінюєте програму курсів?

Ксенія: Курси оновлено такими дисциплінами, як музейний маркетинг, який викладатиме керівниця програм PinchukArtCentre Ольга Шишлова, фандрейзинг від продюсерки фестивалів Ольги Бекенштейн, а також експозиційний дизайн, кейс стадіз з кураторства від Тетяни Кочубінської та іншими.

Валерія: У нас було і залишаться два напрями: художники та арт-менеджери. Деякі з лекцій проходитимуть для двох груп разом, а по суботах відбуватимуться лекції та практичні заняття окремо для художників та менеджерів. Художники працюватимуть над проєктами, деякі з яких вони представлять на фінальній виставці. Менеджери також завжди беруть участь у підготовці фінальної виставки, але їх праця часто залишається невидимою. Тому під час розробки оновлених курсів нашою задачею було зосередитись на практичних завданнях для менеджерів та дати якомога більше інформації про кураторську практику, написання текстів різних форматів, заповнення заявок.


Що би ви порадили починаючим художникам?

Валерія: Бути сміливим та не боятись зробити помилку, адже страх паралізує. Після опанування власних страхів та створення робіт важливо аналізувати стратегії власного просування. Краще за все, крім ведення соцмереж, створити веб сайт з роботами та не забувати його оновлювати.

Ксенія: Я пораджу постійно звертатися до такого інструменту, як Artist statement. Пишіть його щоразу як забуваєте навіщо ви почали займатися мистецтвом або не знаєте куди йти далі.

Новини