КОРОТКЕ ІНТЕРВ’Ю З РОМАНОМ ГАВРИШЕМ ПРО DIGITAL

12 квітня своє навчання розпочне весняний набір студентів. На цей раз, вже з чотирьох напрямків. Окрім курсів стратегії, арт-дирекшну та копірайтингу в КАМА запустився ще й курс “Digital”. Його куратором і автором програми став Роман Гавриш, правлячий партнер і стратегічний директор агенції цифрового маркетингу  Aimbulance. Ми попросили Романа розповісти, як від потравив у професію, про важливість дисципліни та які питання повинні собі ставити майбутні діджитал-спеціалісти. 

Як ви опинилися в цій сфері і всьому навчились? Хто були ваші ментори?

Потрапив я в цифровий маркетинг за рахунок того, що сказав на співбесіді, що щось про це знаю (а це була неправда) і всі мої інтерв’юери теж про це фактично нічого не знали. В далекому 2003 так можна було. Вчитися довелося дуже швидко, бо роботу треба було робити, не зважаючи на те, що ти нічого не знав. 

Щодо менторів, то у мене їх було 3. Перший – Назар Магера. Він не має ніякого стосунку до цифри, ми тоді працювали у політичній аналітиці. Він навчив мене мислити і писати зрозуміло і структуровано. Другий – Іван Гріга, колишній начальник департаменту маркетингових комунікацій в UMC/МТС, – навчив мене маркетинговим комунікаціям. Третій комплексний – мої колишні партнери по Brainberry (Руслан Федоренко і Сергій Чесаков) – вчили мене, як вести бізнес.

Всім їм я дуже вдячний.

Що означає бути хорошим спеціалістом у діджиталі?

Думаю, правила для хорошого спеціаліста всюди однакові – багато працювати, постійно вчитися.

Що найбільше вплинуло на ваш підхід у роботі?

Думаю, бажання бути одним з кращих у світі у своїй справі.

Що для вас найцікавіше в креативній індустрії?

Найбільш цікаво працювати постійно з новими завданнями та бізнесами. Так, ніби проживаєш кілька життів.

Яке найголовніше питання повинен собі поставити майбутній працівник діджитал-агенції?

Для чого мені це все? Що я справді хочу робити? 

Чому ви погодилися стати куратором курсу в Київській академії медіа мистецтв?

Бо я вважаю, що КАМА робить дуже важливу роботу, і хочу це починання підтримати.

Розкажіть трохи про саму програму. Як будуватиметься навчання?

В програмі я намагався максимально вкласти знання про цифровий маркетинг у формат дисципліни – певну логічну послідовність, яка дасть можливість опанувати цифровий маркетинг комплексно та у прив’язці до інших напрямків маркетингу. Будемо напрацьовувати теоретичну базу, розглядати практичні приклади від авторів і практикуватися самостійно.

Що цей курс дасть студентам Академії?

Комплексне розуміння цифри у загальній структурі маркетингу. Вміння зв’язати бізнес/маркетингові завдання, що стоять перед компанією/брендом, з необхідними кроками у цифрі.

Що найбільш заважає створювати великі проєкти?

Непрофесіоналізм. Мені здається, що в Україні (а особливо у рекламі) є багато талантів але мало професіоналів. Професіоналізм дуже чітко зв’язаний з дисципліною, повагою до чужої праці/знань/досвіду, розуміння свого місця/ролі в команді тощо. 

Яскравий приклад – це коли талановитий дизайнер робить картинку, яка суперечить бренд-буку, бо так краще. Йому бренд-бук не подобається, він обмежує його талант. Якраз це і є непрофесіоналізм. Краще, коли у бренда послідовні (хоч і дещо посередні) візуальні комунікації, які одразу впізнаються, аніж купа різноманітних, але талановитих шматків творчості, за якою не впізнається бренд

Новини