Про курс IT Product Management та професію продакта

Говоримо з куратором, запрошеними лекторами та випускницями програми

Незабаром стартує новий дистанційний курс IT Product Management, і ми вирішили дізнатися, яким він буде. 

Із куратором Сергієм Ковтуном розібрали професію продакт-менеджера та поспілкувалися про оновлення програми. Гостьові лекторки Дарія Попова та Ірина Кравченко розповіли детальніше про свої лекції з аналітики та рекрутингу, а випускниці Аліна Андрос та Аліна Сарбєєва – про враження від курсу та як шукали роботу. 

 

Сергій Ковтун
Куратор курсу IT Product Management, Senior Product Manager у Genesis Tech, RHT

Одного разу я їхав у BlaBlaCar з продакт-менеджерами, які так цікаво розповідали про свою професію, що мені теж захотілося у цьому напрямі розвиватися. На той момент я працював у компанії Parimatch як математик та бізнес-аналітик, тож перейти з моєї посади у продакт-менеджмент було досить реально.  

Я почав ділитися своїм прагненням з керівництвом і згодом отримав перші продуктові завдання. Мені потрібно було придумати, як компанії Parimatch комунікувати свої сервіси в офлайні і розробити відповідні продукти, які будуть закривати потреби цього сегменту. Ми розробили декілька проєктів, найкрутіший з них – це софт, який приносив тисячі реєстрацій на великих івентах. Тобто ми дали програмне забезпечення для організації робити промоутерів. Він вистрілив та масштабувався. 

Далі у мою відповідальність входили різні продукти для маркетингу: реферальні системи (стратегії залучення нових клієнтів і збільшення продажів), програми лояльності. Так минули мої два роки на посаді проєктного менеджера у Parimatch. 

Зараз я – менеджер з розробки продуктів у Genesis Tech. Ми працюємо з багатьма продуктами, у різних доменах. Їх я не можу розголошувати, але скажу наперед, що дуже багато домашнього завдання на курсі пов’язані із цими проєктами. Тобто у студентів буде можливість познайомитися з реальною роботою продуктового менеджера. 

Як побудований мій робочий день? Я дуже багато комунікую!

1. Все починається зі спілкування з командами розробки та маркетологів. Зазвичай у форматі 15-хвилинних відеоконференції, під-час яких ми обговорюємо, що ми будемо робити. 

2. Далі спілкуюся з нашими користувачами, дізнаюся, що треба допрацювати чи змінити.

3. Перевіряю гіпотези чи артефакти, які були подані моїми колегами, працюю над ідентифікацією проблем, придумовую свої гіпотези. Думаю, як можна їх перевірити і в якій формі краще подати візуалізацію.

4. Ділюся напрацьованим з командою, слухаю їхні зауваження, зважую фідбек.

*Спілкуватися з командою можна у форматі дзвінків, чату в месенджері, або ж пробувати щось нове. Зараз я використовую Loom – це інструмент для відеоповідомлень, який дозволяє миттєво ділитися відео і відображається у форматі маленького віконця на екрані.

5. Далі це вже така певна рутина – перевіряти продуктові метрики (кількісний або якісний показник, що  відображає успішність продукту), формувати звіти.

Для мене продакт-менеджмент – це творча професія. Ти постійно знаходишся в пошуку: як щось пофіксити, які зміни в продукт варто внести, як принести користувачу більше користі, а компанії – прибутку. А пошук для мене завжди є частиною творчого процесу.

Про програму курсу IT Product Management 

На курсі я читатиму більшість лекцій, зокрема, про дослідження, роботу з командою та користувачами. Також будуть запрошені лектори – серед яких як досвідчені продакт-менеджери, так і професіонали з інших сфер, які можуть дати студентам нові знання, відмінні від моїх. Наприклад, про продуктову аналітику, продуктовий маркетинг, команді процеси, про протитипування та взаємодію з дизайнерами. Так у студентів складеться об’ємніше розуміння про професію. 

Від випускників попереднього потоку був фідбек, що їм важко знайти першу роботу. На цьому ж потоці ті, хто будуть вчитися, матимуть можливість послухати лекцію рекрутерки Ірини, як формувати резюме та представляти себе. Також власним досвідом пошуку першої роботи поділиться випускниця, яка змогла влаштуватися за спеціальністю.

Єдиного фінального проєкту на цьому курсі немає. Робота проєктного менеджера досить різностороння, і я прагну, щоб студенти могли відчути її сповна.

Однак є три обов’язкові домашні завдання – це презентації реальних тестових робіт від компаній, які ті дають перед тим, як прийняти на роботу фахівця на посаду Product Manager.

Запрошені викладачі про їхні лекції

Дарія Попова
Product Manager в Muso.ai, Ex-Headway

На цій програмі я маю 2 лекції про аналітику і A/B-тестування. Чому саме такі теми?

Компанія Headway, у якій я тривалий час працювала і яка входить до екосистеми Genesis, у цілому є досить аналітично-орієнтованими у роботі. У новому ж стартапі Muso.ai теж перше, що ми зробили з командою, це побудували аналітику і почали відслідковувати весь шлях користувача в цифрах. Відповідно я знаю, що таке цифри і як з ними працювати, і можу поділитися своїми знаннями зі студентами.

Далі поясню, чому всім продакт-менеджерам потрібно розумітися в аналітиці. Загалом є три типи, як приймаються рішення. Перший – інтуїтивний. Він найменш ефективний. Вірогідність успіху низька. Тому що ти досить упереджений, адже приймаєш рішення на основі свого інформаційного вакууму.

Другий тип, коли ти проводиш user interviews (якісні дослідження). Відповідно приймаєш рішення на основі них. Вірогідність успіху у цьому випадку вища, можна знайти більше ідей. Водночас проаналізувати, як це працює в маси, ти не можеш. Адже неможливо поспілкуватися зі всіма своїми клієнтами. 

Відповідно найефективнішим є саме аналітичний підхід. Особливо, для продакт-менеджерів, які працюють у B2C, тобто в компаніях, орієнтованих на великий ринок. У вас багато клієнтів, а аналітика допомагає впорядкувати інформацію та зробити правильні висновки. 

Водночас, аналітика – це в цілому показник, наскільки успішно рухається ваш стартап. І якщо ви тільки починаєте, то нікого насправді не цікавить ваша місія чи ціль. Всім потрібні цифри – як ваші користувачі залишаються з вашим продуктом, наскільки виріс retention. А якісно прослідкувати за всіма показниками може лише аналітика.

Ірина Кравченко
Talent Acquisition Team Lead в Universe Apps, Genesis

Більше 5+ років працюю у у сфері HR/Recruitment, до IT працювала в сфері послуг – тобто, я також світчер. Три роки була HR Generalist в аутсорс компанії, але прагнула перейти в продукт та фокусуватися саме на рекрутингу. У січні 2020 року за внутрішньою рекомендацією потрапила до Genesis, а останні півтора року займаю роль Talent Acquisition Team Lead у Universe –  компанії в екосистемі холдингу. Ми працюємо у двох напрямах: розробляємо застосунки-утиліти на iOS, а також розвиваємо власний R&D-центр. За чотири роки ми зібрали команду з 60+ фахівців, яка досягла третього місця у світі за доходом як паблішер утиліт для сканування.

У своїй лекції розкрию тему того, на що у першу чергу дивиться рекрутер  при перегляді резюме, та як джуніор продакт менеджеру привернути увагу серед десятків інших кандидатів. Поспілкуємося про те, якою повинна бути структура резюме, які навички варто вказувати, та чи варто складати cover letter.

Відгуки випускниць курсу

Аліна Андрос

На момент навчання я мала базове розуміння про сферу, але не вистачало системності знань + real life examples і практичного досвіду. За цим і пішла на курс. В ретроспективі можу додати, що йшла також за тим, щоб протестити, чи продуктовий менеджмент для мене взагалі.

Від курсу отримала те, що хотіла. Дуже допомогли лекції від гостьових лекторів – з аналітики, дизайну та маркетингу. Вони були детальні і корисні. Лекція з рекрутеркою дала розуміння, що саме мені, як світчеру, треба винести в CV, щоб привернути увагу до своєї кандидатури. 

Хочу окремо виділити лекції з аналітики. Я розбиралась в метриках, але спліт-тести і всілякі моменти щодо статистичної значимості мене, як людину з нетехнічним бекграундом, якщо не лякали, то принаймні збивали з пантелику. Та завдяки 2-м гостьовим лекціям я змогла краще розібратися в цих питаннях і вже не боюся цифр.

Також, хоч ми і не готували фінальний проєкт, але у нас регулярно були цікаві домашки, побудовані на реальних тасках/кейсах, як від куратора, так і від гостьових лекторів. У нас також була максідомашка/мініпроєкт для того, щоб закріпити свої скіли з якісних і кількісних досліджень. Разом зі своєю напарницею я робила рісьорч для БФ “Київські Хвостики”. Тут ми спробували вбити 2-х зайців: попрактикуватися у проведенні досліджень і принести користь людям, які приносять користь. Сподіваюсь, нам вдалося.

Що ще я отримала на курсі: 

1. Нетворкінг (знайомство з одногрупницями, куратором, гостьовими лекторами, які є крутими профі у своїй справі)

2. Вихід із зони комфорту. Раніше я була в сфері Customer Service – ця робота про спілкування з людьми, але в дещо іншій площині ніж у продактів (до Customer Service приходять з проблемою, а PMs приходять самі, щоб зрозуміти проблему). Тому мені, наприклад, було трошки хвилююче проводити інтервʼю, але коли я це зробила, то вкотре переконалася, що задачі продактів мені резонують.

3. Дізналась про прикольні моменти зі суміжних сфер. Занотувала для себе цілий перелік книжок, ідей, методологій, які допоможуть мені стати класним продактом.

Сергій як куратор курсу (і просто класна людина) зацікавлений в тому, щоб його студенти змогли влаштуватися на роботу за спеціальністю. Вже після навчання ми продовжили наше спілкування. Він надсилав мені джунівські вакансії, допомагав з ТЗ і пушив, щоб я не опускала руки і вірила в себе. У результаті, мені вдалося пройти всі етапи найму і світчнутися на позицію Junior Product Manager в одну з найбільших українських компаній. Зараз я проходжу випробувальний термін і з кожним днем все більше переконуюсь у тому, що Product Management – це моє.

Аліна Сарбєєва

Прийшла навчатися, бо хотіла прокачати свої soft skills та дізнатися, як створювати круті продукти. У мене є мрія створити продукт, який підкорить всесвіт!

Сергій – дуже класний викладач та професіонал своєї справи. Курс поєднує багато теорії та практики. Дуже сподобалося, що на курсі ми розбирали реальні кейси різних продуктів. Також Сергій давав багато додаткових корисних матеріалів та ще більше  фідбеку. Три місяці пролетіли у хардкорі та постійному навчанні. Отримала багато знань, ідей та крутих знайомств. Також хочу згадати запрошенних лекторів – вони круті! 

До курсу я працювала у стартапі на позиції Project Manager/Lead Product Designer. Ми створюємо продукт для логістики. Після курсу я почала робити більше продуктових задач та свічнулась на позицію Product Manager. Завдяки Сергію у мене є покроковий план, що робити і як застосувати отримані знання для свого продукту.

Новини