#KAMA Students: Студенти про те, як стартували в дизайні

А ще про навчання, інструменти і практику

Марія Бадовська та Ярослав Стадник – випускники програми Graphic Design Basic

В кожного з них була своя мета. Марія 5 років працювала у маркетингу, а тепер переїхала в Стамбул, вивчає програму Figma і прагне стати UI-UX-дизайнеркою. Ярослав – координатор дворічних програм у КАМА. Для роботи дизайн йому не потрібен, вчить у першу чергу для себе. 

Обоє вони закінчили курс з базового дизайну, вивчили функціонал трьох програм (Illustrator, Photoshop і Figma) і планують розвиватися у цій сфері й надалі. 

Чому обрали дизайн?

Як вивчають?

Які плани на майбутнє?

Читайте у нашій розмові.

Марія Бадовська

Перед тим, як піти на курс, я 5 років розвивалася в маркетингу, займалась трафік-менеджментом та контекстною рекламою, а ще працювала з дизайн-командою, яка робила лендінги за моїми ТЗ. Так я і захопилася дизайном. З’явилося бажання змінити сферу. 

Щоправда, на той момент робота повністю забирала мій час і фінансово добре мене забезпечувала. Тож я не могла одразу піти на позицію junior, бо мені цього не вистачало б на проживання. 

Зараз моє життя трішки змінилося, я одружилася і переїхала в Стамбул. Рік вивчала турецьку мову і знаю її зараз досить добре. Війна стала стимулом діяти і здійснювати свої мрії та бажання швидше. Бо коли, якщо не зараз?

Курс від КАМА мені порекомендувала моя сестра. Вона маркетинг-директорка компанії EnglishDom. Багато дизайнерів звідти навчалися в академії, але вони проходили вищий за рівнем курс. І ось за рекомендаціями я теж потрапила сюди. Обрала Graphic Design Basic, щоб вивчити базу з роботи у програмах Illustrator, Photoshop і Figma.

На курсі у нас було дуже багато практики. Ми вчилися і на уроках, і вдома виконували домашки. Даша Стеценко, наша кураторка, давала такі завдання, де ти не лише повторюєш, а маєш простір для втілення власних ідей.

Наприклад, нам потрібно було реалізувати у постері своє хобі. Потім на уроці було круто дивитися всі роботи і дізнаватися щось про кожного. Так, одна людина прийшла на дизайн з фармацевтики, інша працює вихователем. Ми проглядали наші роботи, ділилися думками, вчилися один в одного.

Найважче було починати працювати з новою програмою. Бо тоді ти ще не надто добре володієш інструментами.

Наприклад, в Illustrator одним із перших завдань було зробити п’ять векторних картинок. Спершу ми вчилися елементарно працювати з інструментом “Перо”. Тож, найважче – почати. Згодом все ставало зрозумілішим і цікавішим, бо ти вже думаєш, як втілити свою ідею, а не як намалювати риску.  

Я взагалі йшла з ціллю далі реалізовуватися як UX/UI-дизайнерка. Відповідно, щоб створювати інтерфейси, мені потрібна програма Figma. На курсі я отримала базу і зрозуміла, що мені ще треба підтягнути.

Зараз продовжую активно вчитися. Цього року планую отримати більше знань вже конкретно в UX/UI-дизайні і пробувати шукати собі роботу як junior. Можливо, паралельно ще буду фрілансити. 

Щоб не забувати функціонал, часом працюю також з Illustrator. Прошу свою сестру давати мені трішки завдань для школи, у якій вона працює. Іноді роблю для них банери. Це досить примітивно, але так я можу не забувати те, що вивчила. 

Ярослав Стадник

Я – координатор дворічних програм у КАМА і для роботи мені не потрібен дизайн. У моєму випадку, це була цікавість. Все свідоме життя мене оточували креативні люди. В якийсь момент я подумав, що теж хочу спробувати. З технічної точки зору – це просто. Цікавить інше – як це все придумовувати, де брати ідеї, як розвинути свій власний стиль.

Однак, щоб дійти уже до цих питань, спершу потрібно елементарно познайомитися з програмами і їхнім інструментарієм. Так я і почав вчитися. Під час ковіду дизайнив у програмах самостійно. І ось зараз нарешті вирішив закінчити курс.

Хотілося більш структурованих знань, а ще з лекторкою вчитися простіше. Вона тобі все поясне та допоможе. Водночас цікаво було познайомитися з програмою Figma. Це для мене щось зовсім нове.

Зі всіх практичних завдань, мені найбільше сподобалось про реставрацію фотографії в Photoshop. Мені вдалося забрати всі подряпини, оновити її, зробити більш чіткою і акуратною. Як на мене, вийшло добре. 

Дуже цікавим здається фінальне завдання у програмі Illustrator, де потрібно зробити постер (яке я ще не робив). Ти уже знаєш інстурментарій, тему обираєш самостійно – це гарна можливість покреативити і придумати щось дійсно кльове.

Оскільки вчу для себе, то роботу не шукаю. Хоча, як на мене, навіть із базовим рівнем вже можна почати працювати і наповнювати портфоліо. 

На цьому курсі ми, звісно, не відкрили для себе весь потенціал програм, але основний функціонал вивчили. А далі все залежить від твоєї фантазії і мотивації.

Що тепер? Спершу дослухаю всі лекції і виконаю домашні завдання, які залишились. А потім, можливо, піду на курс Graphic Design Advanced. Це вже зовсім інший рівень знань, де ви вивчаєте дизайн-мислення, креативні техніки, різні стилі. Або на Motion Design чи UI/UX-дизайн і опаную додаткову професію.

Новини