Як побудований курс Fashion?

Спілкуємося з кураторкою програми і головною редакторкою сайту vogue.ua Віолеттою Федоровою

Говорячи про моду, одразу уявляються fashion week, подіуми та епатажні зйомки, та насправді це лише частина індустрії, яка в дійсності охоплює безліч професій та видів діяльності.

Ми поспілкувалися з новою кураторкою програми Віолеттою Федоровою про те, як побудований курс Fashion, дізналися, який фінальний проєкт чекає на студентів, запитали про її шлях у професію – Віолетта розповіла, як вона стала головною редакторкою сайту vogue.ua, а також попросили поділитися корисними ресурсами для розвитку у фешн-індустрії.

Власний шлях у професію: виклики та перші вдалі проєкти

Мій шлях у моді розпочався у 2010 році, коли я завела свій модний блог. Тоді ще не було навіть інстаграму. Це були перші аматорські кроки, але мені ця тема була дуже цікавою і я присвячувала їй купу свого часу. Приходила з офісної роботи та сідала писати, дивитися, вивчати. Якось одразу я зрозуміла, що мені цікавіше працювати саме з текстами – аналізувати, порівнювати, шукати паралелі.

Тому у своєму блозі я ніколи не орієнтувалася просто на картинку – текст завжди у мене був головним. Саме він і відіграв важливу роль у моєму подальшому шляху. Влітку 2012 року стало відомо, що в Україну приходить Vogue. Я навіть і не мріяла про роботу там, проте вже у вересні мені запропонували приєднатися до диджитал-команди видання.

За декілька місяців я пройшла співбесіду, попрощавшись з офісною роботою, і в січні 2013 року приєдналася до команди Vogue як молодша редакторка. За п’ять років я очолила диджитал-команду. Протягом цього часу ми в 5 разів збільшили нашу відвідуваність, запустили українську версію сайту та успішний ютуб-канал і зуміли вистояти в такі складні моменти як епідемія коронавірусу та війна.

Я продовжую працювати у Vogue і сьогодні відповідальність ще більша, бо ми тимчасово не випускаємо друкованої версії, тому вся команда працює над диджиталом, а також спеціальними офлайн-проєктами – випуск книг та мерчу, організація виставки українських брендів.

Як побудована програма курсу?

Головна мета курсу – продемонструвати студентам усю різноманітність модної індустрії, в якій існує безліч професій та видів діяльності. Звичайно, найбільша увага приділена саме роботі модних брендів – створенню колекцій, організації виробництва та продажів. Ми бачимо, що на ці теми є найбільший запит.

Водночас, цього сезону будуть додані лекції, що відображають вимоги сьогоднішнього часу – робота із sustainability-повісткою, автентичною тематикою, цифровою модою.

Лекції читатиму я, а також запрошені лектори – люди-практики, які щодня розвивають українську моду та знають усі тонкощі розвитку індустрії. Від Вікторії Семерей, яка займається сейлсом бренду Ruslan Baginskiy, до дизайнерів, які з нуля збудували власні успішні марки.

Курс досить об’ємний. Всього буде близько 40 лекцій. Ось декілька з них: 

1. Як створюється колекція (ідей, виробництво, дистрибуція)

2. Створення диджитал-стратегії для бренду

3. Як побудувати мас-маркет бренд з нуля

4. Fashion SMM 

5. Які сучасні технології можуть використовувати дизайнери сьогодні

Про фінальний проєкт студентів

У нас уже сформувалася чудова традиція – студенти створюють проєкт, який потім публікується на сайті vogue.ua. Наприклад, випускниці попереднього потоку написали текст для журналу “Якою буде українська мода після війни”, а також зняли супроводжуючу зйомку до матеріалу.

Думаю, що цього сезону ми продовжимо цю традицію, а тему виберемо разом зі студентами, адже наша дійсність нині змінюється щодня і планувати на чотири місяці наперед практично неможливо. Однак, я впевнена, що в нас вийде створити щось яскраве та свіже.

Корисні ресурси для розвитку у фешн-індустрії 

1. BOF (Business Of Fashion), Vogue Business та WWD, щоб розуміти, як працює індустрія сьогодні

2. Vogue Runway – оперативна публікація нових колекцій, огляди до них

3. Fashion Chanel – відео-версії модних показів, починаючи з 1982 року

4. Сайти головних музеїв світу для формування надивленості (Kyoto Costume Institute, Metropolitan Museum, V&A, Pallais Galliera)

5. British History 

6.Архіви італійського Vogue 

7. Біографії інсайдерів індустрії (Грейс Мірабелла, Діана Вріланд, Грейс Коддінгтон), документальні фільми про дизайнерів

Новини